Contact

Stage lopen bij ManualMaster

Hoe is het om bij ManualMaster als stagiare aan de slag te gaan.
Ismail el Ouratine (22), Masoed Bidar (24) en Rafael van der Velden (27) vertellen over hun ervaringen, belevenissen en wat ze ermee zijn opgeschoten.

 

 
Ismail el Ouratine
Rafael van der Velden
Masoed Bidar
  Ismail el Ouratine Rafael van der Velden Masoed Bidar
Komt uit Gorinchem Rijen Gorinchem
Volgt studie TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE ONDERNEMERSCHAP EN RETAILMANAGEMENT TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE
Aan HOGESCHOOL ROTTERDAM AVANS HOGESCHOOL
DEN BOSCH
HOGESCHOOL ROTTERDAM
Stageperiode SEPT. 2018 – FEB. 2019 SEP. 2018 – JAN. 2019 SEPT. 2018 – FEB. 2019
Hoe ben je bij ManualMaster terechtgekomen? ‘Eigenlijk had ik een andere stageplek op het oog. Maar degene die ons had aangenomen was vertrokken en zijn opvolger vertelde dat ze geen tijd hadden om ons te begeleiden. Medestagiair Masoed mijn had een vriend die goed bevriend is met Fred Vahlkamp en José Wienese van ManualMaster. Via hem ben ik hier beland’ ‘Ik was me aan het oriënteren op een leuke stageplek toen een oom, die bevriend is met Fred Vahlkamp, me op ManualMaster wees.’ ‘Eén van mijn vrienden wees me op ManualMaster. Ik kende het bedrijf niet. Hij heeft me uitgelegd hoe het hier werkt, welke mensen hier werken, waar ze voor staan en wat ze doen. Dat sprak me aan en heb contact vervolgens gezocht. Het kennismakings- gesprek leverde direct een goed gevoel op.’
Waarmee heb je je beziggehouden? ‘Met de ontwikkeling van een targetsheet, waarin alle gegevens van relaties worden weergegeven. Van naam, tot kosten, facturatie, kosten, etc, etc. Het vormt een complex geheel doordat ManualMaster op dit moment hard groeit.’ ‘Met Certifeye, het online platform waarmee certificaten en vragenlijsten voor relaties worden beheerd en opgevraagd. Intern heb ik gefunctioneerd als spin in het web tussen de verschillende medewerkers die zich met het platform bezighouden. Extern heb ik gewerkt aan het onderzoeken wat klanten van Certifeye vinden, door middel van het afnemen van interviews.’ ‘Net als Ismail met de targetsheet.’
Wat heeft de stage je opgeleverd? ‘Mijn opleiding draait om het zoeken naar oplossingen voor knelpunten in organisaties. De stage heeft me geholpen bij het ontwikkelen van signaleren, observeren, onderzoek plegen, analyseren en het afnemen van interviews. Die competenties komen me straks in mijn beroepsleven goed van pas. De op school geleerde theorie heb ik hier in praktijk kunnen brengen.’ ‘Het heeft een stukje onzekerheid bij me weggenomen. Iedereen krijgt bij ManualMaster de kans om iets te leren, zonder bang te hoeven zijn dat je fouten maakt. Dat geeft zelfvertrouwen.’ ‘Op school hebben we veel theoretische kennis opgedaan die ik hier in praktijk heb kunnen brengen. Bij ManualMaster wordt niet volgens vastomlijnde modellen gewerkt. Bij organisaties hebben afdelingen vaak en takenpakket, hier heeft iedere medewerker een taak. Dat maakte het bij aanvang van de stage best lastig om de organisatie te beschrijven en vast te leggen in een organogram.’
Voldoet stage aan je verwachtingen? ‘De stage heeft deze overtroffen. Er heerst bij ManualMaster een open bedrijfscultuur. Je kunt bij iedereen terecht met je vragen. Als nieuwkomer ben je geneigd je terughoudend op te stellen, maar dat is hier absoluut niet nodig.’ ‘Meer dan ik had verwacht. Ik kom niet uit de ICT-wereld en zag me hier al 40 uur achter een computer zitten. Niets is minder waar. Vanuit de open cultuur die hier heerst, word je overal bij betrokken, je gaat mee naar klanten en voert daarmee ook direct gesprekken.’ ‘Jazeker. Ik had gedacht dat het veel lastiger zou zijn om alles te kunnen analyseren en te volgen om aan de hand daarvan een scriptie te kunnen schrijven. Maar dat gaat me goed af. En we komen hier niets te kort.’
Wat zal je het meest bijblijven? ‘De mensen, die me helpen bij het onderzoek. Je krijgt alle medewerking en informatie die nodig is om je werk goed uit te kunnen voeren. We hebben geen vaste werkplek. Zo kom je in aanraking met alle medewerkers.’ ‘De lijnen binnen de organisatie zijn erg kort. Je hoeft niet langs tien mensen om een vraag beantwoord te krijgen. Heb je een idee dan wordt daar direct op gereageerd met dat doen we of dat doen we niet. Gaat het licht op groen dan wordt het ook gelijk in praktijk gebracht.’ ‘De omgang met mensen en de begeleiding die we vanuit de leiding krijgen. Als je iets vraagt nemen mensen de tijd om te antwoorden en zaken uit te leggen. Als ik vraag om een stukje begeleiding dan krijg ik die ook voor  de volle honderd procent. Dat is geweldig.’
Wat verliep stroef? ‘Ik had in het begin moeite met plannen en het aanbrengen van structuur in mijn werkzaamheden. Dat heb ik een beetje onderschat , maar naarmate de stageperiode vorderde, ging het steeds beter.’ ‘Het was lastig te achterhalen hoe de organisatie was gestructureerd en wie voor wat verantwoordelijk is. Maar ik heb ervaren dat ik het heel prettig vind om in zo’n omgeving te werken.’ ‘Het was even wennen aan de bedrijfsstructuur.’
Sluit de stage aan bij je studie ‘Ja.’ ‘Uiteindelijk wel. Je zou denken dat mijn studie geen raakvlakken heeft met een softwareproducent als ManualMaster. Certifeye is echter een nieuw product dat de markt aan het veroveren is en dat heeft toch alles met ondernemerschap te maken.’ ‘Jazeker. Je ervaart hoe theorie aansluit bij de praktijk. Het is voor mij een goede manier om kennis tot me te nemen. In de praktijk gaat dat bij mij veel sneller. Ik ben namelijk  geen persoon van studieboeken maar van doen.’