Contact

Hendrik-Jan Grievink over technologie als onze tweede natuur

Nieuws · 09.11.2019

Hendrik-Jan Grievink is onderzoeker en ontwerper bij Next Nature Network het internationale ontwerpnetwerk voor iedereen die wil deelnemen aan het debat over een toekomst waarin biologie en technologie samengaan.

Op het ManualMaster Congres Kwaliteitsmanagement dat donderdag 14 november in Gorinchem plaatsvindt, geeft Hendrik-Jan een presentatie over Next Nature en verzorgt hij workshops. In beide programma-onderdelen belicht hij de invloed van technologie op mens en samenleving.

Zelfrijdende auto’s en geprinte hartkleppen

Virtuele werelden, geprint voedsel, levende steden en wilde robots worden in de workshops besproken. Hendrik-Jan Grievink: ‘We worden zo omringd door technologie dat het onze ‘next nature’ wordt. Het klinkt abstract maar het is juist heel dichtbij. Auto’s rijden zelf en hartkleppen worden geprint. Maar hoe zorgen we ervoor dat we de menselijke factor niet uit het oog verliezen? Daarbij komt Next Nature om de hoek kijken.’

Hendrik-Jan is voor een groot deel verantwoordelijk voor de visuele output van het netwerk. Hij ontwierp het bekroonde Vitro Meat Cookbook, waarvan hij co-auteur is. Het boek onderzoekt de toekomst van vlees uit de laboratoriumsector via 45 speculatieve recepten. De onderzoeker vond verder de Pyramid of Technology uit, een conceptueel model en ontwerptool dat visualiseert hoe technologie verwordt tot natuur.

Kunstmatige baarmoeders

Ook leidt hij het Reprodutopia-project, een speculatief ontwerpproject over opkomende reproductieve technologieën. Daarin wordt onderzoek gedaan naar kunstmatige baarmoeders en hun impact op de manier waarop we baby’s maken, intimiteit ervaren en relaties opbouwen. Hendrik-Jan geeft regelmatig lezingen en doceert ontwerponderzoeksmethodologie aan ArtEZ, de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.

De TEdx presentatie van Hendrik-Jan over Sex and the Technology in Next Nature.

Bezoek ons congres en laat u verrassen door nieuwe inzichten.