Contact

ManualMaster-team vindt blindelings zijn weg

Nieuws · 04.10.2019

In een rustiek kerkje in Velsen-Noord zijn alledaagse situaties nagebouwd waarmee blinden en slechtzienden dagelijks worden geconfronteerd. Ze brengen de verborgen kwaliteiten van de mens naar boven, zo hebben wij als ManualMaster-team ervaren.

Tijdens ons teamuitje bezochten we blindencentrum Wakan en het Friendship Sport Center in Amsterdam om te ervaren hoe mensen met een beperking door het leven gaan en hun sport beleven.

Volgens een aloude traditie worden onze teamuitjes elk jaar georganiseerd door twee andere collega’s. Ze zijn in hun missie geslaagd als aan drie belangrijke criteria wordt voldaan: iedereen moet mee kunnen doen, ontspanning moet hoog in het vaandel staan en teamspirit dient hoogtij te vieren.

Durf, geduld en moed

In het volslagen donker, zonder ook maar een spatje licht te ervaren, kregen we in het Centrum Wakan de opdracht om door een park te wandelen, een bezoek te brengen aan een winkel en werden we de straat op gestuurd om ons door de verkeersdrukte heen te worstelen.

Na deze operatie wachtte ons een bezoek aan café Het Zwarte Gat.  Daar moesten we op de tast onze weg zien te vinden naar de bar om onze consumpties te bestellen en betalen. Voor ons staat nu één ding vast: het vergt durf, geduld en moed om, gewapend met alleen een taststok, blind door het leven te stappen.

Openenbaring

Tegelijkertijd voltrekt zich in die volledige duisternis een openbaring. Het is indrukwekkend te ontdekken waartoe iemand zonder gezichtsvermogen in staat blijkt te zijn. Handen en voeten nemen direct de functie van het verloren gezichtsvermogen over. En gehoor, reuk en tastzin ondervinden onmiddellijk een upgrade.

Op een andere manier dan je gewend bent je weg zoeken, is een confronterende belevenis. Als je wilt weten waartoe je allemaal in staat bent, bezoek dan Centrum Wakan.

Uitdaging voor de zintuigen

Voorafgaand aan deze uitdaging voor onze zintuigen bezochten we het Friendship Sport Centre in Amsterdam.  Het is het enige sportcentrum in Europa dat volledig is toegerust op mensen met een beperking. Het is een plek om te sporten, samen te zijn met lotgenoten en ervaringen te delen.

Het goed geoutilleerde complex beschikt over een atletiekbaan, een clubhuis met fantastische keuken, een Cruyff Court, dojo, fitnesszaal, sportvelden, sporthal en zwembaden. Het vormt daarmee een ideale accommodatie om met collega’s te werken aan groepsdynamiek en conditie.

De clinic rolstoelbasketbal was een eye-opener. Blootgesteld aan de belevingswereld van mensen met een fysieke beperking maakte het onbekende plaats voor meer begrip en een groter inlevingsvermogen.

De dag werd afgesloten in Vanouds Ons Dorpshuis. In dit schitterende historisch etablissement in Bloemendaal, daterend uit 1929, deden we ons na alle inspanningen tegoed aan een voortreffelijk buffet..

Hugo en Martine, bedankt voor de organisatie!

Een tip: Centrum Wakan en het Friendship Sport Centre moet je hebben bezocht. Wat een ervaring!

mm teamuitje 2019

Een medewerkster van Centrum Wakan legt het ManualMaster-team uit wat mensen zonder gezichtsvermogen dagelijks ervaren.