Contact

Stront op de ramen

Blog · 13.09.2017 · door Fred Vahlkamp

Maak binnen kms beschikbaar wat wordt gevraagd

“Als ik stront op de ramen smeer lever ik nog steeds kwaliteit, zolang ik maar aan de klant vermeld dat ik dat doe.” De kwaliteitsmanager van een glasfabriek leunt naar achteren in zijn bureaustoel als hij zijn visie op kwaliteit uiteenzet. Voldoen aan de verwachtingen, moeilijker wordt het niet.

Over eenvoud gesproken. Dit gesprek voerde ik misschien wel bijna vijfentwintig jaar geleden. Inmiddels zijn we kilometers aan managementpublicaties verder. Heb ik systemen zien bouwen, herbouwen en nog een keer zien heroverwegen. Iedere organisatie met een eigen sausje.

Doen al die documenten er nog wel toe?

Het aantal gerealiseerde documenten waarmee kwaliteit geborgd zou zijn is ontelbaar. De vraag is ter meerdere eer en glorie van wie nu eigenlijk. Doen al die documenten er wel toe en zo ja op welk moment en voor wie dan precies.

Het jaarcongres van Kwaliteit in Bedrijf heeft als titel “Focus door Eenvoud”. Dat bracht mij weer bij de “glasheldere” uitspraak van de kwaliteitsmanager. Zorg dat je spullen goed zijn en dat je heldere afspraken maakt met je klanten.

Dat moet niet alleen een managementfocus zijn, maar een gedragen feit, voelbaar tot in de haarvaten van een onderneming. Dus “alle neuzen één kant op en je bent er?”. Lijkt mij onverstandig. Werken met mensen betekent volgens mij per definitie dat de neuzen alle kanten op staan. Dat geeft je ook een blik naar alle kanten en daar kun je juist gebruik van maken. Luisteren, leren, conclusies trekken en als management voorgaan op de weg die je wilt bewandelen.

Weg spontane en natuurlijke focus

Externe eisen ingegeven door bijvoorbeeld wet- en regelgeving kunnen die spontane en natuurlijke focus in de weg staan. Zeker als je volstrekt organische borgingssystemen, ontstaan door ervaring in de organisatie, gaat verarmen met tekst die slechts bedoeld is om te voldoen aan wat voor externe regelgeving dan ook. Schoenmaker blijf bij je leest en regel een tolk.

Een tolk draagt zorg voor de vertaling van de dagelijkse werkelijkheid naar externe eisen zonder die werkelijkheid te verstoren. Geen overhead van zaken meer in documenten die juist daardoor niet meer gelezen of gebruikt worden.

Bedien de juiste doelgroep

Zorg dat informatie die nodig is om een proces correct te laten verlopen op eerste verzoek beschikbaar is. Veel kwaliteitsmanagementsystemen zijn nu aanbod gestuurd. “Dit moet jij weten!” in stilte beantwoord met “Maar dat weet ik al!”. Daar schuilt het risico dat er wel wordt geschreven maar niet wordt gelezen.

Conclusie: maak beschikbaar wat gevraagd wordt en maak een vertolking voor derden als dat nodig is. Dan bedien je de juiste doelgroep op de juiste manier en kun je focus houden door eenvoud.

Hoe ManualMaster tegen kwaliteitsmanagement aankijkt

"Vieze ramen bieden ook kwaliteit als je het maar uitlegt."

Fred Vahlkamp "Als je samen wilt bewegen heeft het individu ruimte nodig"

Fred Vahlkamp is één van de twee initiatiefnemers van ManualMaster. Het bedrijf werd in 1992 opgericht als Quality and Information Management Support B.V. Fred is voorzitter van het Ontwerpteam en actief betrokken als aandeelhouder. Hij is niet dagelijks aanwezig en voert ook geen directie.

Mijn specialisaties

  • Creatieve geest
  • Pioniersdrift
  • Analytische blik

Neem contact op:

+31 (0)78-6446888