Contact

OverRuled

Blog · 31.10.2017 · door Fred Vahlkamp

Dubbele waarschuwing roept weerstand op

In het herentoilet van ons kantoor in Papendrecht tref ik bij de middelste van de drie urinoirs een werkinstructie aan. Of liever gezegd een niet werkinstructie. ‘Niet gebruiken’ luidt het opschrift in twee talen. Dat lijkt dubbel duidelijk, maar toch zie ik het helemaal voor mij dat zo’n instructie niet op iedereen indruk maakt of althans te laat. Je kunt immers maar één ding tegelijk en bij hoge nood is mikken belangrijker dan lezen.

Blijkbaar was ik niet de enige met die gedachte want om de instructie kracht bij te zetten is ook nog een hoeveelheid afzettape op het urinoir aangebracht. Het moet de potentiële gebruiker bewegen van zijn voornemen af te zien. Nu wil ik natuurlijk niet zeiken maar die dubbele waarschuwing roept bij mij weerstand op.

Extra borging overbodig

Het is waarschijnlijk aangeboren dat ik moeite heb met regels. Als die overmatig onder de aandacht worden gebracht, word ik daar wat opstandig van. Daardoor zie ik ineens allerlei mogelijkheden. In gedachten probeer ik uit hoe het zou zijn om in de vier vakken die het afzettape omlijnt te plassen binnen dezelfde sessie.

Dat vraagt om gevoel voor richting maar ook om het vermogen de loskomende stroom te onderbreken en in het volgende vak voort te zetten. En dat tot alle vakken de revue zijn gepasseerd. Mijn lichtbruine broek in combinatie met het feit dat er gasten op bezoek zijn, maakt mij terughoudend om nu ineens te gaan experimenteren. Puur zelfbehoud en niet ingegeven door de werkinstructie.

De moraal van het verhaal

De zaak analyserend zou de extra borging in de vorm van de tweetalige instructie wat mij betreft overbodig zijn. De afzettape spreekt voor zich. Ik ben benieuwd wie van mijn collega’s de viervaks uitdaging toch aangaat. De preventieve maatregelen zijn denk ik al genomen dus de loodgieter zal mijn fantasie verder wel bederven ben ik bang.

De moraal van dit verhaal: Borging is niet altijd nodig en kan een averechts effect hebben.

Discussieer mee op het ManualMaster Congres

Vind je het leuk om mee te discussiëren over het onderwerp Borgeloos, de sombere toekomst van borging binnen kwaliteitsmanagement? Dat kan op donderdag 16 november in Gorinchem. Wij organiseren dan een congres rondom kwaliteitsmanagement. Deelname is gratis.

Naast verschillende discussies is daar ook een bijzondere gastspreker in de persoon van neuropsycholoog Margriet Sitskoorn. Het wordt een inspirerende en leuke dag in de prachtige vestingstad Gorinchem.

Fred Vahlkamp,
Eigenaar ManualMaster &
discussieleider ‘Borgeloos’

Schrijf u in voor het het ManualMaster Congres
wat kun je borgen op het toilet?

Fred Vahlkamp "Als je samen wilt bewegen heeft het individu ruimte nodig"

Fred Vahlkamp is één van de twee initiatiefnemers van ManualMaster. Het bedrijf werd in 1992 opgericht als Quality and Information Management Support B.V. Fred is voorzitter van het Ontwerpteam en actief betrokken als aandeelhouder. Hij is niet dagelijks aanwezig en voert ook geen directie.

Mijn specialisaties

  • Creatieve geest
  • Pioniersdrift
  • Analytische blik

Neem contact op:

+31 (0)78-6446888