Contact

ISO en de High Level Structure HLS

Blog · 20.08.2015 · door Henk Vaars

ISO en de High Level Structure HLS

Terwijl wij ons hier bij ManualMaster de afgelopen jaren sterk hebben gemaakt voor een compleet nieuwe versie van onze software vond ook de International Organization for Standardization, ISO, zichzelf opnieuw uit door te gaan werken met, zoals ze het zelf genoemd hebben, een High Level Structure, of kortweg HLS. Die High Level Structure is een geraamte, een structuur, een set eisen om alle komende ISO-normen mee te vormen. De afzonderlijk te ontwikkelen ISO-normen en managementsystemen kunnen daardoor veel beter gaan samenwerken, ze hebben immers dezelfde moeder: de High Level Structure.

 

Samenhang door ISOHLS

Nu we toch bezig zijn, moeten ze bij ISO gedacht hebben, voegen we verplichte aandacht (in de vorm van een vaste hoofdstukindeling voor alle ISO-normen) in voor risicomanagement, compliancemanagement, stakeholdermanagement en contextanalyse. Geen typische ISO-begrippen, maar ze komen in veel literatuur over strategie voor. ISO slaat daarmee de spijker op z’n kop en sluit aan bij een wens die veel kwaliteitsmanagers hebben: deel uit maken van de totale organisatie. Van hoog tot laag moet ook kwaliteitsmanagement business as usual worden.

 

Risico-identificatie

Bij onze klanten zien we op dit moment vooral meer aandacht uitgaan naar hoe nu om te gaan met dat risicodenken binnen het kwaliteitsmanagementsysteem. Managers zijn op zoek naar overzicht: Wat zijn dan onze kansen, bedreigingen, risico’s? Welke zaken doen er echt toe?  In antwoord op deze vragen ontwikkelde ManualMaster een programma waarin organisaties begeleid worden naar de realisatie van een slimme en slanke (of lean) invulling van hun kwaliteitsmanagementsysteem.

 

Kwaliteitsbewustzijn

Door de nieuwe ISO-norm en de ingesloten focus op risicobeheersing zal er meer aandacht komen voor kwaliteitsbewustzijn van de medewerkers in plaats van voor de eisen aan een nieuw handboek of hoe je een bepaalde procedure moet documenteren. ManualMaster ondersteunt deze gedachte via het advies en de begeleiding naar een praktisch toepasbaar kwaliteitsmanagementsysteem. Met de software van ManualMaster:

  • Neemt u de risico’s op processen als uitgangspunt voor uw systeem
  • Inventariseert en analyseert u de risico’s (met uw team) volledig digitaal via de tool
  • Registreert u de corrigerende en preventieve maatregelen online
  • Volgt u en anticipeert u op openstaande acties
  • Vraagt u realtime rapportages op van alle gegevens

Let op: in september 2015 wordt ISO 9001:2008 vervangen door ISO 9001:2015.  ISO 14001:2004 wordt, ook in september, vervangen door ISO 14001:2015.

https://www.nen.nl/NEN-Shop/Vakgebieden/Managementsystemen/De-nieuwe-ISO.htm?gclid=CMqS3ITU38YCFSrpwgodrsIKqA

Zie ook: Compliancy – Uw situatie toetsen aan de norm

Henk Vaars De brug

Elke klant bij ManualMaster heeft een eigen Accountmanager en wordt in de watten gelegd door een compleet Service & Support-team. Hoe zit het met bedrijven en organisaties die nog geen klant zijn bij ManualMaster? Als marketing-, communicatie- en pr-professional volg ik de ontwikkelingen in de markt en breng ik bedrijven en kwaliteitsmanagers in contact met ManualMaster.

Mijn specialisaties

  • Marketing
  • Communicatie

Neem contact op:

+31 (0)78-6446888