Contact

Gulden Snede Marketing

Blog · 14.04.2017 · door Fred Vahlkamp

Persoonlijk + Humor + Inhoud = PHI

De Griekse Letter PHI.

Een 9,7 werd het daar op de noodlocatie aan de Vijverlaan in Dordrecht. Mijn eerste cijfer tijdens mijn studie bedrijfskunde aan de Agrarische Hogeschool. De drietiende van een punt verspeelde ik op een vraag over een “melkkoe”. Geen echte koe, maar een NIMA A-koe.

Het was mijn eerste cijfer op het hbo. Avond-havo gehaald, fulltime baan als heftruckchauffeur opgezegd en met de steun van mijn ouders schoorvoetend terug naar school. Marketing was één van mijn lievelingsvakken en in het eerste jaar gingen we onderweg naar NIMA A-niveau werd mij uitgelegd.

Die 9,7 bleek funest. Al mijn hele schoolleven had ik sterk de neiging om resultaat gericht te werken. Ofwel met zo weinig mogelijk inspanning voldoende resultaat halen om verder te komen. Dit cijfer lag dus mateloos uit balans en daar heb ik ook snel op bij weten te sturen. Na boek A volgde boek B en zo dobberde het rustig verder naar een positieve afronding van mijn studie.

Geen 9,7 meer gezien. Marketing werd uiteindelijk niet mijn specialisatie. Waarom ik toen voor een combinatie van IT en Logistiek koos weet ik niet meer. Heb er ook geen spijt van. Volg nu het vakgebied marketing niet inhoudelijk en ben dus verre van een specialist. Wel kijk ik iedere dag met genoegen naar televisiereclames en blijf mij verbazen over de uitersten. Van echte kunstwerkjes tot regelrechte bagger, waarbij smaken verschillen natuurlijk.

De Griekse Letter PHI.

Resultaat meten doe ik in een “rondje-wat-vond-je

Voor mijn onderneming ManualMaster reserveren wij jaarlijks tussen de 60.000 en 80.000 euro voor marketingbudget. Dit jaar hebben we een start gemaakt met een vrijwel geheel extern gevormd team van zelfstandig professionals. Vaste afspraken over budgetten gemaakt zonder urenverantwoording. Heerlijk, hoef ik ook niets te vinden van die uren.

Het team van externen wordt aangevuld met Jeroen Vels. Jeroen is een collega die in de techniek werkt. Hij verzorgt installaties, database conversies en bouwt de installers voor onze software. Nogal een a-typische keuze voor een marketingteam zou je denken. Jeroen zegt over zichzelf: “Laat mij geen stuk schrijven, maar laat het mij wel lezen.” En dat maakt hij ten volle waar. Scherp op inhoud en scherp op de letter. We kunnen en willen hem al niet meer missen.

Resultaat meten doe ik in een “rondje-wat-vond-je”.  Als het ergens wringt, bijvoorbeeld in de samenwerking, in de verhouding inspanning/opbrengst, in het beoogde of behaalde resultaat, dan ben je het aan jezelf en aan het team verplicht om dat uit te spreken, ook als het over een ander teamlid gaat.

De Griekse Letter PHI.

Waarom zou marketing moeten afwijken van die sterk persoonlijke absolute waarheid van ons dagelijkse doen en laten?

Wat gaan we allemaal doen dit jaar? Wat willen we uitstralen? Wat is de tone of voice? Zo’n nieuw team komt rammelend op gang. Hoge ambitie en tegelijk de uitdaging om oude patronen te doorbreken in combinatie met altijd schaarse tijd. En dan die vragen waar je het uren over kan hebben: mijn volgende zin zou zijn: “Wij vinden het als organisatie belangrijk ……”

Wij? Ik bedoel Ik denk ik… Ik heb het hier over onze genen, de identiteit van het bedrijf. Zeg dat dan ook! Persoonlijk is voor mij een sleutelwoord en dat moet zonder zoeken terug te vinden zijn in het bedrijf. Is het dan de bedoeling dat het in marketinguitingen “persoonlijk” over mij gaat of erger nog dat deze “persoonlijk” door mij bepaald worden voor anderen?

De Griekse Letter PHI.

 

Waarom zou marketing moeten afwijken van die sterk persoonlijke absolute waarheid van ons dagelijkse doen en laten?

Nee, het gaat mij erom dat we laten zien wie wij zijn. Wij is een samenwerking tussen individuen. Ieder met een eigen persoonlijkheid en die toont zich in het dagelijks werk volop. Onze consultants komen iedere dag over de vloer bij klanten, bij de helpdesk is er telefonisch contact, tijdens cursussen komen klanten bij ons over de vloer, we geven demonstraties op locatie.

Waarom zou marketing moeten afwijken van die sterk persoonlijke absolute waarheid van ons dagelijkse doen en laten? Waarom afwijken van wie je bent, laat zien wie je bent! Niet mooier, niet groter en evengoed niet kleiner. De band die wij met onze klanten hebben opgebouwd is in mijn overtuiging aan deze houding te danken. Ja, wij maken fouten, ja we stellen alles in het werk om ze op te lossen. En ook wij schrikken soms van onze eigen kastjes, muren en wandelgangen. We hebben ze allemaal. Vormgegeven door een prachtig team van persoonlijkheden en daarmee gelijk ons eerste marketing uitgangspunt: de P van persoonlijk.

De Griekse Letter PHI.

Werk moet vooral leuk zijn, dat betekent voor mij dat humor en een ontspannen houding van groot belang is

Werken moet vooral leuk zijn. Het is voor mij één van de belangrijkste zaken in het leven en ik gun het iedereen. Met heel veel plezier ben ik tweeënhalf jaar heftruckchauffeur geweest. Totdat het genoeg bleek, ik mij niet meer ontwikkelde en duidelijk op zoek was. Een half jaar later zat ik in de marketingboeken. Later in mijn werkzame leven ben ik een poosje actief geweest in het onderwijs. De onderlinge vraag “Hoe lang moet je nog?” heeft mij in die wereld altijd hogelijk verbaasd.

Een, naar mijn mening, te groot aantal mensen meenden hun arbeidsvreugde te moeten uitdrukken in het aantal jaren dat zij nog te gaan hadden tot aan het einde van hun loopbaan. Treurnis alom en in het onderwijs eigenlijk niet acceptabel. Je zal zo’n ‘inspirerende’ leerkracht hebben. Gelukkig lopen er ook meer dan genoeg zeer inspirerende mensen in het onderwijs rond, al blijf ik van mening dat veel goede leermeesters iedere ochtend op hun fiets zitten op weg naar ander werk.

Werk moet vooral leuk zijn, dat betekent voor mij dat humor en een ontspannen houding van groot belang is. Daar moet alle ruimte voor zijn. Het is de smeerolie in moeilijke situaties. Kijk maar naar een rouwproces, ook in zo’n serieuze en vaak moeilijke situatie is humor een welkome gast. Humor is voor mij altijd voorwaarts. Als humor ten koste gaat van verdient het zijn naam niet. Je veilig voelen is een belangrijke voedingsbodem voor een ontspannen werksfeer.

De Griekse Letter PHI.

ManualMaster moet ergens een plekje hebben in een achterhoofd op het moment dat het onderwerp kwaliteitsmanagement en documentbeheer aan de orde komt

Als ik mijn amateur analyses van televisiereclames zie dan merk ik dat ook daar humor hetgeen is dat het beste blijft plakken. Of dat uiteindelijk tot een koopimpuls leidt, kan ik bij mijzelf niet bewust benoemen. Voor ManualMaster betekent het wat mij betreft dat we zichtbaar moeten zijn en ergens een plekje moeten hebben in een achterhoofd op het moment dat het onderwerp kwaliteitsmanagement en documentbeheer aan de orde komt. Als iemand zoekt, moeten ze ons vinden of liever ons al gevonden hebben. En omdat humor pakt en plakt en het leven stukken leuker maakt, hebben we de H in onze marketingaanpak neergezet.

Maar waar gaat het nu eigenlijk over? Waarom zijn wij er? Mijn overtuiging: zorg dat je weet waar je het over hebt en mensen weten je te vinden. De I van Inhoud, dus. Waar vind je inhoud? Op beurzen en congressen? Sprekers over nieuwe trends, ontwikkelingen in de markt.

In de lounge staan alle leveranciers hun waren aan te prijzen. Wij ook, zo nu en dan. Er zijn van die congressen waar je echt niet mag ontbreken, denken wij nog steeds en steeds een beetje minder. Maakt allemaal onderdeel uit van die 60.000 tot 80.000 Euro. Heeft het zin? Veel bezoekers hebben in ieder geval geen zin. Ze komen voor de sprekers, voor ontmoetingen en om een dagje van kantoor te zijn.

De Griekse Letter PHI.

Meer aandacht voor de website, blogs en nieuwsbrieven met een feitelijke weergave van je drive en daaruit voortgekomen kennis, producten en diensten is ook een keuze

De prioriteit van deze drie punten is voor de zekerheid in willekeurige volgorde geplaatst. Natuurlijk kan het handig zijn om tijdens een beurs meerdere leveranciers tegelijk te bezoeken. Dat spaart tijd. Of je ook werkelijk een goed beeld krijgt is de vraag. Meer aandacht voor de website, blogs en nieuwsbrieven met een feitelijke weergave van je drive en daaruit voortgekomen kennis, producten en diensten is ook een keuze.

In het communicatieteam hebben we gesproken over de consistentie van gebruik van tekst en specifieke woorden. Search Engine Optimalisation is zeker een punt van aandacht hoewel het ook snel in mijn irritatiezone opdoemt. Schrijf je een tekst om gevonden te worden of een tekst om begrepen te worden? Dat kan in alle nuchterheid natuurlijk best in één tekst. Waar dat niet zou lukken, kies ik voor het laatste. Waarom? omdat ik het – misschien arrogante – vertrouwen heb dat mensen ons toch wel vinden en de realiteit van zoekmachines maar zeer betrekkelijk is. Oeps.

Phi, de 21e letter van het Griekse alfabet.

In 2017 zijn we de uitdaging aangegaan om PHI marketing toe te passen.

We streven ernaar te laten zien wie we werkelijk zijn en daar heb je mensen voor nodig die dat opschrijven, vormgeven en analyseren. Met Ad Killian van The Content Room, Christel Zevenbergen van Chris in Vorm en Mieke de Jong van Mieke de Jong hopen we dat gevonden te hebben. Collega Jeroen Vels en ikzelf maken het team compleet.

In 2017 zijn we de uitdaging aangegaan om PHI marketing toe te passen. Persoonlijk, Humor en Inhoud onderling in een gezonde balans. De Griekse letter φ (PHI)  staat in de wiskunde voor de Gulden Snede. Bij de gulden snede verhoudt het grootste van de twee delen zich tot het kleinste, zoals het gehele lijnstuk zich verhoudt tot het grootste.

Althans volgens Wikipedia. Mij ben je al kwijt bij zo’n zin. Hoe kom ik dan bij PHI Marketing, omdat ik met mijn drie letters P, H en I iets moest en HIP viel direct af. Omdat ik bij PHI aan PI dacht, dat in de wiskunde met zijn 3,141592….. iets minder dan het dubbele van PHI 1,618 blijkt, ging ik zoeken in het wiskundig domein en kwam op de term Gulden Snede uit.

De Griekse Letter PHI.

Ben benieuwd wat 2017 brengt. Als het geen resultaat heeft, overweeg ik een marketingvrij 2018. Wat een rust…..

Vanuit de esthetica wordt aangegeven dat de Gulden Snede een esthetisch optimale verhouding is die wij als mooi ervaren. PHI is daarbij gekozen als eerste letter van de naam van Phidias, de bouwmeester van het Parthenon op de Akropolis van Athene. Al die schoonheid is een kleine stap naar marketing dacht ik en dus zijn wij nu druk met onze Gulden Snede Marketing.

We zoeken daarbij naar de verhouding tussen vorm, toon en inhoud en tegelijkertijd naar de optimale verhouding tussen het totale exploitatiebudget en de uitgaven voor marketing en communicatie. Ofwel waar ligt de Gulden Snede.

Ben benieuwd wat 2017 brengt. Als het geen resultaat heeft, overweeg ik een marketingvrij 2018.
Wat een rust…..

Fred Vahlkamp "Als je samen wilt bewegen heeft het individu ruimte nodig"

Fred Vahlkamp is één van de twee initiatiefnemers van ManualMaster. Het bedrijf werd in 1992 opgericht als Quality and Information Management Support B.V. Fred is voorzitter van het Ontwerpteam en actief betrokken als aandeelhouder. Hij is niet dagelijks aanwezig en voert ook geen directie.

Mijn specialisaties

  • Creatieve geest
  • Pioniersdrift
  • Analytische blik

Neem contact op:

+31 (0)78-6446888